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Ms. Maria R. Infanger

Postal Service Attorney

United States Postal Service

222 South Riverside Plaza, Suite 1200
Chicago, IL 60606-6105

Dear Ms. Infanger:

This letter is in response to your January 24, 2008 letter to Mark Mazz, former senior
advisor to the Deputy Assistant Secretary for Enforcement and Programs in the Office of Fair
Housing and Equal Opportunity. Mr. Mazz is no longer with HUD and I apologize for the time it

has taken for us to get back to you.

In your letter you asked for further explanation of the basis for HUD’s requirements that all
mailboxes serving units covered by the design and construction requirements of the Fair Housing
Act must be within reach ranges that are lower than those required under the U.S. Postal Service
regulations. You indicated that Mr. Mazz had advised you of these requirements when you met
with him, but stated that you wished to obtain copies of the standards themselves and an
understanding of how HUD applies them. Below is an overview of the Fair Housing Act’s design
and construction requirements as well as a specific discussion of the technical standards that apply

to mailboxes.

In 1988, the Fair Housing Act (the Act) was amended to provide that unlawful
discrimination against persons with disabilities includes the failure to design and construct covered
multifamily dwellings for first occupancy after March 13, 1991, in such a manner that: “(1) the
public and common use portions of such dwellings are readily accessible to and usable by
handicapped persons; (2) all the doors designed to allow passage into and within all premises within
such dwellings are sufficiently wide to allow passage by handicapped persons in wheelchairs; and
(3) all premises within such dwellings contain the following features of adaptive design: (a) an
accessible route into and through the dwelling; (b) light switches, electrical outlets, thermostats, and
other environmental controls in accessible locations; (c) reinforcements in bathroom walls to allow
later installation of grab bars; and (d) usable kitchens and bathrooms such that an individual in a
wheelchair can maneuver about the space.” 42 U.S.C. Sec. 804(f)(3)(C). Additionally, the Act
states that compliance with the appropriate requirements of the American National Standard for
buildings and facilities providing accessibility and usability for physically handicapped people
(commonly cited as “ANSI A117.1") suffices to satisfy the above-listed requirements. 42 U.S.C.

Sec. 804(f)(4).
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: On January 23, 1989 (54 FR 3232), HUD published its final regulation implementing the
Fair Housing Amendments Act of 1988 (HUD''s regulation). 24 CFR Part 100 et al. In the final
regulation, HUD adopted the 1986 edition of ANSI A117.1, which was the edition in effect at that
time, as the appropriate edition for acceptable compliance with the Act. HUD's regulation adopting
ANSIA117.1 is located at 24 CFR 100.201 and HUD’s regulation implementing the design and
construction requirements is located at 24 CFR 100.205. In 1991, HUD published its Fair Housing
Accessibility Guidelines (the Guidelines) which further explain the scoping requirements of the Act,
as well as the specific technical requirements. 56 FR 9472 (March 6, 1991). The Act and its
implementing regulations may be found on our website at http:/www.hud.gov/offices/theo. A copy
of the Guidelines, and the relevant sections of ANSI A117.1-1986 cited below, are enclosed.

The Act defines “covered multifamily dwellings” as buildings containing four or more units,
and applies the requirements to all dwelling units in buildings with one or more elevators and to

ground floor dwelling units in buildings without elevators.

The Act, its implementing regulations and the Guidelines require that covered multifamily
dwellings contain accessible public and common use areas. Requirement 2 of the Guidelines covers
public and common use areas, and provides a chart entitled “Basic Components for Accessible and
Usable Public and Common Use Areas or Facilities.” Mailboxes are addressed in Item 14 of the
chart, which specifically references the primary sections of 1986 ANSI A117.1 that apply to these
elements or spaces. Item 14 encompasses Sections 4.1 through 4.30 of the standard, and the
relevant accessibility standards applicable for mailboxes typically would include the requirements
for an accessible route, clear floor or ground space, accessible reach ranges, and accessible controls
and operating mechanisms. Sections 4.25.3, 4.2.5, and 4.2.6 of the standard provide that the
unobstructed maximum high reach ranges that can be provided for mailboxes are 54 inches for a
side reach, and 48 inches for a forward reach. In a building with one or more elevators, all of the
mailboxes would have to fall within these reach ranges. In a building without an elevator,
mailboxes serving the ground floor units would have to meet those requirements.

Developers who deviate from these standards by providing mailboxes at higher reach ranges
have been subject to enforcement proceedings brought by HUD as well as litigation brought by the
Department of Justice. The Department of Justice has entered into a number of consent decrees
which have required the developer to change the height of mailboxes serving covered multifamily
dwellings. We have received reports from developers that their efforts to provide mailboxes that
comply with the Act have been met with resistance from the U.S. Postal Service because
compliance with the prescribed reach ranges may result in a greater number of postal units that have

to be opened by the mail carrier.

We note that your letter states that the current Postal Service regulations have the effect of
requiring a percentage of mailboxes significantly exceeding five percent, or at least one, to be
within a 48-inch reach range. While in some individual circumstances this may be sufficient if the
building has only a small number of ground floor units, it often leaves a building with an
insufficient number of accessible mailboxes serving the required number of covered units. Your
letter also notes that, as a matter of policy, the Postal Service is willing to reassign mailboxes as a

reasonable accommodation to individuals with disabilities.



The Act requires that certain accessible features be provided affirmatively, so that they are
available to the individual at the time they occupy the unit. It does not require persons with
disabilities to request these features as a reasonable accommodation after the building is

constructed.

It is our longstanding policy that when there are two sets of requirements which both
address accessibility, the developer of the housing subject to both requirements must comply with
both, which usually means meeting the stricter standard. In this case, that would mean that any
builder or developer of covered multifamily housing would have to comply with the Act’s
requirements even if the Postal Service requirements are more liberal. Consequently, persons
involved in the design and construction of dwellings covered by the Act’s design and construction
requirements are acting appropriately when they design and construct these buildings in accordance

with the Act, its implementing regulations and the Guidelines.

In the case of housing in buildings with fewer than four dwelling units that do not have to
comply with the Act’s design and construction requirements, such as detached single family homes,
or multistory townhouses (in buildings which do not have an elevator), the builder would, of course,
be free to comply with the higher reach ranges allowed by the U.S. Postal Service Regulations.

In your letter you reference a required 48-inch reach range. That reach range is required for
both a forward and side approach by the 1998 and 2003 editions of ANSI A117.1. These editions
are used by jurisdictions that have adopted the 2000, 2003, and 2006 editions of the International
Building Code. Thus in many state and local jurisdictions, builders are required to comply with that
reach range as a condition of complying with their state or local building code, even if the U.S.
Postal Service and 1986 ANSI A117.1 might permit some of the boxes to be higher. Nothing in the
Act prevents State or local jurisdictions from adopting accessibility requirements that are stricter

than those in the Act.

We would be happy to meet with you to discuss these issues at your convenience. Please
contact Cheryl Kent on my staff at 202-708-2333, Ext. 7058, if you would like to arrange such a

meeting.

Singétely,

“0

Lynn M¥ Grosso
Director, Office of Enforcement

Enclosures
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ANSI ALIT.1-1986

: «4 PROTRUDING OBJECTS

4.2.5 Forward Resch. If the clear floor space
allows only forward approach 1o an object, the
maximum high forward reach aliowed shall be 48
in {1220 mm) and the minimum low forward reach
shall be unobstructed and no less than 15 in {380
mm) above the floor (see Fig. 5(a)). If the high lor-
ward reach is over an obstruction, reach and clear-
ances shall be as shown in Fig. 5(b).

4.2.6 Side Reach. I{ the clear floor space allows
paraliel approach by a person in a wheelchair, the
maximum high side reach allowed shall be 54 in
(1370 mm) and the low side reach shall be no less
than 9 in (230 mm) above the floor (Fig. &a) and
{b)). If the side reach is over an obstruction, the
reach and clearances shall be as shown in Fig. 6(c).

4.3 Accessible Route

4.3.1* General. All waiks, halls, corridors, aisles,
and other spaces that are part of an accessible route

shall comply with 4.3.

4.3.2 Location
(1) Accessible routes within the boundary of the

site shall be provided from public transportation
stops, accessible parking and accessible passenger
loading zones, and public streets or sidewalks to
the accessible building entrance they serve.

(2) Accessible routes shall connect accessible
buildings, facilities, elements, and spaces that are
on the same site.

{3) Accessible routes shall connect accessible
building or facility entrances with all accessible
spaces and elements and with all accessible dwelling
units within the building or facility.

{4) Accessible routes shall connect accessible
entrances of each accessible dwelling unit with
those exterior and interior spaces and facilities that
serve the accessible dwelling unit,

4.3.3 Width. The minimum clear width of an
accessible route shall be 36 in (915 mm) except at
doors (see 4.13.5). If a person in a wheelchair must
make a turn around an obstruction, the minimum
clear width of the accessible route shall be as shown
in Fig. 7(a) and (b).

4.3.4 Passing Space. If an accessible route has
less than 60 in (1525 mm) clear width, then passing
spaces at least 60 in by 60 in (1525 mm by 1525 mm)
shali be located at reasonable intervals not to
exceed 200 f1 (61 m). An intersection of two corri-
dors or walks shall also be considered a passing

space.

*See Appendix for additional information.

4.1.5 Headroom. Accessible routes shall comply

with 44,2
4.3.6 Surface Texture. The surface of an access:-

ble route shall comply with 4.5.

4.3.7 Slope. An accessible route with a running
slope greater than 1:20 is & ramp and shall comply
with 4.8. Nowhere shall the cross slope of an
accessible route exceed 1:50.

4.3.8 Changes in Level. Changes in level along an
accessible route shall comply with 4.5.2. If an
accessible route has changes in level greater than '4
in (13 mm), then a curb ramp, ramp, elevator, or
piatform lift shall be provided that complies with
4.7, 4.8, 4.10, or 4.1], respectively. Stairs shall not
be part of an accessible route.

4.3.9 Doors. Doors that are part of an accessible
route shall comply with 4.13.

4.3.10° Egress. Accessible routes serving any
accessible space or element shall also serve as a
means of egress for emergencies or connect 1o an
accessible place of refuge. Such accessible routes
and places of refuge shall comply with the require-
ments established by the administrative authority

having jurisdiction.

4.4 Protruding Objects

4.4.1* General. Objects projecting from walls (for
example, telephones) with their leading edges
between 27 in and 80 in (685 mm and 2030 mm)
above the finished floor shall protrude no more
than 4 in (100 mm) into walks, halls, corridors,
passageways, or aisles (see Fig. 8(a)). Objects
mounted with their leading edges at or below 27 in
(685 mm) above the finished floor may protrude
any amount (see Fig. 8(a) and (b)). Free-standing
objects mounted on posts or pylons may overhang
12 in (305 mm) maximum from 27 in to 80 in (685
mm to 2030 mm) above the ground or finished
floor (see Fig. 8(c), (d), and (e)). Protruding objects
shall not reduce tHe clear width required for an
accessible route or maneuvering space (see Fig.
8(N).

4.4.2 Headroom. Walks, halls, corridors, pas-
sageways, aisles, or other circulation spaces shall
have 80 in (2030 mm) minimum clear headroom
(see Fig. 8(a)). If vertical clearance of an area
adjoining an accessible route is reduced to less than
80 in (2030 mm) nominal dimension, a guardrail or
other barrier having its leading edge at or below 27
in (685 mm) above the finished floor shall be pro-

vided (see Fig. 8(c) and (d}).
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4.26 ALARMS

ANSIA117.1-198¢

4.24.3 Structural Strength. The structural
strength of grab bars. tub and shower seats. fasten-
ers. and mounting desices shall meet the following
specifications:

(1) Bending stress in a grab bar or scat induced:
by the maximum bending moment from the applh-
cation of 250 Ibf (1112 N) shall be less than the
allowable stress for the material of the grab bar or
seat
(2) Shear stress induced in a grab bar or seat by
the application of 250 Ibf (/1 12 N) shall be less
than the allowable shear stress for the material of
the grab bar or seat If the connection between the
grab bar or seat and its mounting bracket or other
support 1s considered 1o be fully restrained. then
direct and torsional shear stresses shall be totaled
for the combined shear stress. which shall not
exceed the allowable shear stress.

(3) Shear force induced in a fastener or mounting
device from the application of 250 Ibf (11 12 N)
shall be less than the allowable lateral load of either
the fastener or mounting device or the supporting
structure. whichever is the smaller allowable load.

(4) Tensile force induced in a fastener by a direct
tension force of 250 Ibf (1112 N) plus the maximum
moment from the application of 250 Ibf (1112 N)
shall be less than the allowable withdrawal load
between the fastener and the supporting structure.

(5) Grab bars shall not rotate within their
fittings.

4.24.4 Eliminating Hazards. A grab bar and any
wall or other surface adjacent to it shall be free of
any sharp or abrasive clements. Edges shall have a

minimum radius of ' in (3.2 mm).

4.25 Controls and Operating Mechanisms

4.25.1 General. Controls and operating mecha-
nisms in accessible spaces, along accessible routes,
or as part of accessible elements (for example, light
switches, dispenser controls) shall comply with
4.25.

4.25.2 Clear Floor Space. Clear floor space
complying with 4.2.4 that allows a forward or a
paraliel approach by a person using a wheelchair
shall be provided at controls, dispensers, recepta-
cles. and other operable equipment.

4.25.3 Height. The highest operabic part of all
controls. dispensers, receptacles, and other vpera-
ble equipment shall be placed within at least one of
the reach ranges specified in 42 Sand 4 2.6 Except
where the use of special equipment dictates other-
wise. electrical and communications-system recep-
tacles on walls shall be mounted no less than 15n
{380 mm) above the floor.

4.25.4 Operation. Controls and operating mech-
amisms shall be operable with one hand and shall
not require tight grasping. pinching. or twisting of
the wrist The force required to activate controls

shall be no greater than S 1bf (222 N).

4.26 Alarms

4.26.1 General. Emergency warning systems shall
include both audible alarms complying with 4.26.2
and visual alarms complying with 4.26.3. Auxiliary
visual alarms shall comply with 4.26.4.

4.26.2* Audible Alarms. Audible emergency
alarms shall produce a sound that exceeds the pre-
vailing equivalent sound level in the room or space
by at least 15 decibels or exceeds any maximum
sound level with a duration of 30 seconds by 5
decibels, whichever is louder. Sound levels for
alarm signals shall not exceed 120 decibels.

4.26.3* Visual Alarms. Visual alarms shall be
flashing lights arranged to flash in conjunction with
the audible emergency alarms. The flashing fre-
quency of visual alarms shall be approximately
| Hz. Specialized systems using advanced tech-
nology may be substituted if equivalent protection
is afforded handicapped users of the building or
facility. «

4.26.4* Auxilisry Alarms. Sensory alarms pro-
vided for persons with hearing impairments shall be
connected to the building emergency system or
there shall be a standard 110-volt electrical recepta-
cle into which an alarm unit can be connected (0 be
activated by the building alarm system. {nstructions
for use of the auxiliary alarm or connections shall

be provided.

*See Appendix for addiional information
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